Metoder för ett effektivt ledarskap

Effektivt ledarskap

Vad är nu ett effektivt ledarskap kan man börja med att fundera på?

Vi tänker att det är ett ledarskap som gör att du kan gå hem efter din arbetsdag och känna att du har gjort ett bra jobb och har energi över för det som du vill göra på fritiden. Att du har en fritid och att den inte äts upp av arbete också?

Ha koll på läget! Hur går det för er? Jobbar ni mot era mål? Har ni en plan för att komma dit? Är dina medarbetare involverade så de kan bidra med sin fulla potential? 

Var en aktiv närvarande och modig ledare! Fungerar dina medarbetare som du och de själva vill? Är det några problem om du grubblar över hur du ska hantera? Uppfinn inte hjulet - det finns så många bra verktyg att använda för att du ska kunna möta olika frågor utan att du behöver börja från början i varje situation. Men framför allt - möte utmaningar med mod, få problem löser sig själva...

Tar tiden slut hela tiden? Delegera! Den ledare som enklast kan delegera är den ledare som inte kan "hantverket", men kan du själv samma sak som dina medarbetare behöver du se över hur mycket av din tid som ska vara specialist kontra ledare. Och mät en period om du lyckas hålla den balansen. Om du inte lyckas släppa olika frågor som dina medarbetare borde kunna göra istället för dig, fundera på varför du inte delegerar. Du kanske tycker den delen av jobbet är roligare? Du kanske inte litar på dina medarbetare? Om du hittar svaret, då kan du också förändra dig. 

En hög effektivitetsfaktor för dagens ledare är att ta sig tid att reflektera. Avsätt tid att tänka. Kanske behöver du varje vecka en lång promenad runt en sjö med ett antal frågeställningar i huvudet? Eller behöver du en bra samtalspartner? 

När hade du tid att tänka senast?

Min medarbetare mår inte bra, hur gör jag?